Ost & vintips

Ost kombinerat med ett gott vin är en ljuvlig förening. Dock är det svårt att veta vilka ostar och vilka viner
man ska ha tillsammans. Därför presenterar vi här fyra osttips, med tillhörande vintips!

 
Comté

Comté är en klassisk komjölkost. Den har en nötighet, är mjäll samtidigt som den är kryddig. Det finns även en syrlig mjölkton kvar. Comté passar utmärkt som tilltugg, till apertifen eller till ostbuffén.

Ett vin som passar till Comté är ett vitt vin från Bourgogne.



Brillat-Savarin

Brillat-Savarin är en av de mest delikata mjuka ostar som finns. Den görs av komjölk och har en krämig kärna som omges av ett hårt vitmögelskal.

Till Brillat-Savarin passar en rosa champange, t.ex. Billecart-Salmon



Parmigiano Reggiano

Parmesan som vi säger i sverige är kanske italiens mest kända ost. Den görs i flera områden, av opastöriserad komjölk. 
Ju längre ostarna lagras desto hårdare och saltare blir de. Normalt är allt från 18-48 månader.

Serveras lämpligen i stor bit, som ryts sönder med kniv. Men ofta i matlagning, t.e.x riven eller flagnad över sallader.

Vin som passar till permesan är Amarone Della Valpoliciella. 



Roquefort

Den mest kända av alla grönmögelostar i världen kommer ifrån det bergiga landskapet Aveyron i södra Frankrike.
Roguefort är gjord på fårmjökl. Osten har en krämig till fast konsistens. En distinkt sälta och karaktär av mögel, även en fint söt ton av karamelliserat mjölksocker.

Ett vin som passar en Roguefort är ett av världens mest berömda söta viner, Sauternes.